Καλωσορίσατε... στην Αρκαδία

"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Διονύσης Σολωμός

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ

Σας διαβιβάζουμε το υπ’ αριθμ. 341/23-4-2013 Δελτίο Τύπου του Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με θέμα «Η συστηματική αρνητική δημοσιότητα της περιοχής της Μανωλάδας καταστροφική για την παραγωγή φράουλας της Δυτικής Ελλάδας», του οποίου είστε αποδέκτες.
Με εκτίμηση
Σοφία Καρίπη
Παράρτημα Πελοποννήσου &
Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

~~~~~~~~~~~~
                                  
        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
        ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ &
            ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση: ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 24,
                     ΠΑΤΡΑ 26221
ΤΗΛ.: 2610222377, 2610621346
ΦΑΞ: 2610222377  
Ηλεκτρ. Δ/νση: http://geoteepel.gr                          
e-mail: info@geoteepel.gr                                                                                                                                                                                                                                              
Πληροφ.:                                                                      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Η συστηματική αρνητική δημοσιότητα της περιοχής της Μανωλάδας καταστροφική για την παραγωγή φράουλας της Δυτικής Ελλάδας»

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ζητά από όλους τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας να παρέμβουν προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη άδικη κατασυκοφάντηση μιας ολόκληρης παραγωγικής περιοχής όπως αυτή της Μανωλάδας και ενός προϊόντος όπως η φράουλα. Κανείς δεν αναφέρει πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, ακόμα και αν έχουν σημειωθεί 1-2 επιθέσεις κατά αλλοδαπών εργαζομένων στην περιοχή και κατά το παρελθόν. Τρεις χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στην περιοχή επί 10 και πλέον έτη είναι λογικό ότι θα υπάρχουν και παρατράγουδα όπως άλλωστε αν κοιτάξουμε στο παρελθόν θα δούμε φαινόμενα βιαιότητας ανάμεσα και σε έλληνες πολίτες.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλη αυτή η αντιμετώπιση προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στην προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού εξαγωγικού πυλώνα με βάση την φράουλα. Όλα τα τελευταία χρόνια τόσο στην βόρεια Ηλεία όσο και στην Δυτ. Αχαία έχουν επενδυθεί από νέους ανθρώπους τεράστια κεφάλαια για να στηθούν δυναμικές καλλιέργειες φράουλας (π.χ. θερμοκήπια) που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα σε μια χώρα η οποία υποφέρει δημοσιονομικά. Για όλα τα παραπάνω ο προγραμματισμός από την  πολιτεία υπήρξε ανύπαρκτος, όπως άλλωστε και για το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Οι πειραματισμοί λοιπόν των τελευταίων ημερών θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβαίνουν χωρίς δόλο, παρόλα αυτά έχουν ήδη τινάξει στον αέρα την κλιμακούμενη συγκομιδή φράουλας στην περιοχή. Πρέπει να γίνει κατανοητό στον καθένα ότι η φράουλα είναι ένα ευπαθές προϊόν το οποίο αν δεν συγκομιστεί έγκαιρα καταστρέφεται οριστικά. Ο υπερβάλλων ειδησεογραφικός ζήλος των τελευταίων ημερών έχει ήδη καταστρέψει κάποιες παρτίδες προϊόντος το οποίο παρέμεινε ασυγκόμιστο στο χωράφι.

Για να λυθεί άμεσα το θέμα θα πρέπει οι αρμόδιες κρατικές αρχές να προχωρήσουν σε προσωρινή τακτοποίηση παραμονής των αλλοδαπών εργατών που εργάζονται στην συγκομιδή της φράουλας και οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία απολαμβάνουν επί χρόνια της φιλοξενίας των τοπικών παραγωγών. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας σε κάθε περίπτωση στέκεται στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού αλλά και του αλλοδαπού εργάτη γης ο οποίος θα πρέπει να απολαμβάνει ασφαλιστικής κάλυψης για την εργασία του. Φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον στις μέρες μας όπου το εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά μεσαίωνα.

Σε κάθε περίπτωση η εθνική παραγωγή πρέπει να στηριχτεί και στα πλαίσια αυτά πρέπει να σταματήσει η δυσφήμιση της περιοχής της Μανωλάδας και της φράουλας. Επιπλέον θα πρέπει η πολιτεία αμέσως μετά την λήξη της φετινής συγκομιδής να συνεργαστεί στενά με τους τοπικούς φορείς και τις Ομάδες Παραγωγών φράουλας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν και τα επόμενα χρόνια φαινόμενα δυσφήμισης της περιοχής αλλά και ότι θα απομονωθούν αυτοί οι ελάχιστοι που αγνοούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να γίνει ενημέρωση για την ασφαλιστική κάλυψη με αγορά εργοσήμου αλλά και για την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων από πλευράς εργαζομένων στην καλλιέργεια της φράουλας αλλά και του συνόλου της πρωτογενούς παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει κεντρική πρόνοια για την προσωρινή διαμονή των εποχιακών αυτών εργατών αλλά και για εύκολες διαδικασίες παροχής βασικών υποδομών για την στέγασή τους (π.χ. ρεύμα και νερό).

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιοι πυροβολισμοί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης χώρας και το νέο μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου την ίδια στιγμή που για την οικονομική καταστροφή δεκάδων συναθρώπων μας που καλλιεργούν φράουλες φαίνεται πως δεν δίνεται η δέουσα σημασία, αντιθέτως κάποιοι βιάστηκαν να τις βαφτίσουν ματωμένες.
     
Για την Διοικούσα Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Σ. Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Α. Γκίκας
Δασολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις